MOXOM Barcode en RFID

Wij leveren hardware en software voor onderstaande kleine 2D barcode.

Data Matrix, wat is dat ?
[Data Matrix plaatje]
Dit is een moderne 2-dimensionale barcode die de informatie in vierkante punten (dots) afbeeld. Er zijn diverse belangrijke verschillen ten opzichte van de gewone 1-dimensionale barcode.

Uiterlijk De Data Matrix is een vierkante of soms rechthoekige barcode. De afmeting neemt toe als er meer karakters in gaan en uiteraard ook als de printresolutie lager wordt. De code kan dus klein zijn bijvoorbeeld 4 x 4 mm, tot groot bijvoorbeeld 30 x 30 mm.

Beschadiging Bij Data Matrix wordt extra informatie in de barcode opgeslagen, zodat bij een gedeeltelijke beschadiging van de barcode, deze toch te scannen is en de oorspronkelijke informatie correct door de scanner wordt afgegeven. Dit wordt bereikt met een ECC Eror Correction.

Veel karakters Er kunnen TOT CIRCA 2150 karakters in een enkele Data Matrix code. Ter vergelijking, in de gewone 1-D barcodes zoals Code128 ligt het praktische maximum op circa 40 karakters omdat de barcode anders veel te lang wordt en de scanners ook geen superlange barcodes kunnen lezen.

Scanner-techniek De Data Matrix wordt gescant met zogenaamde CCD scanners. Deze apparaten kan men zonder meer vergelijken met fotocamera's. Een 2-D scanner maakt in feite ook een foto, heeft hiervoor een sluitertijd, verlichting, en slaat het plaatje in zijn geheugen op. Daarna gaat hij het plaatje ontrafelen (decoderen) en stuurt de data naar de PC. Sommige 2-D scanners kunnen ook de foto naar de PC overzenden. Als gebruiker profiteert u van geavanceerde electronica, u hoeft slechts te scannen en de data staat al op de PC in voor ons menselijk oog leesbare vorm. De meeste 2D-scanners kunnen ook de gewone 1-D barcodes scannen.

Orientatie Een 2D barcode is scanbaar in elke orientatie, 360 graden. Dat is een vereiste voor onbemande werkplekken, lopende banden in een fabriek etc.
Data Matrix voorbeelden in het dagelijks gebruik
Het gebruik van de Data Matrix is grotendeels overeenkomstig met gewone 1-D barcodes. Kleine codes scant men van dichtbij (enkele cm afstand). Grote codes met lage printresolutie kan met soms wel tot op 35 cm afstand scannen. De verschillen zijn verder vooral waar het wordt toegepast. Toepassingen zijn met name daar waar ruimte gebrek is, barcodes van 4 x 4 mm afmeting zijn prima mogelijk. Of daar waar de barcode in elke orientatie (360 graden) moet worden gescand. En daar waar een gewone 1-D barcode niet voldoet omdat er een beperking is van het aantal karakters in de barcode.

De Data Matrix barcode kan zowel op papier worden geprint, alsook direct in het materiaal worden aangebracht. Zoals via laser-etching techniek op voorwerpen. De methode van direct merken van voorwerpen heeft als voordeel dat het merk er een geheel mee is, dit in tegenstelling tot plaketiketten die eraf te halen zijn. Enkele voorbeelden:
  • Vleesschaaltjes in de supermarkt; voor de recycling van de schaaltjes van voorverpakt vlees.
  • Op kleine laboratoriumflesjes, om ruimte te besparen.
  • Instrumenten zoals pipetjes waar de plakruimte ook beperkt is.
  • Producten in een fabriek traceren tijdens de gehele productie, met name toegepast bij printpaten.
  • Auto-onderdelen: meer info in de barcode omdat er in de 2D barcode veel meer karakters passen (AIAG B4).
  • Documenten: een samenvatting kan in een 2D barcode worden geprint, hierdoor is het makkelijker te archiveren.
  • Merken van kostbare gereedschappen, onderdelen, sierraden.
Data Matrix codes printen
MOXOM heeft barcode labeling software waarmee u zelf op zeer simpele wijze de Data Matrix codes kunt printen.

Of u nu Data Matrix print of gewone barcodes, het principe komt op het zelfde neer. De software handelt ook de ECC voor u af. Het enige wat u doet is de data invoegen, dat kan ook vanuit een databank. Indien u zeer kleine Data Matrix codes wilt printen, kleiner dan circa 6 x 6 mm, dan heeft u een printer nodig met een hoge resolutie. Wij leveren hiervoor barcode label printers met 12 dots per mm resolutie (300 dpi).Voor extreem kleine barcodes is ook een 24 dots printer verkrijgbaar.
Ook kant en klaar geprintte labels is mogelijk.
Data Matrix codes scannen
Ook met scanners kunnen we u helpen.